Cum tratam homeopat insolatia si arsura solara

Cum tratam homeopat insolatia si arsura solaraExpunerea îndelungata la actiunea razelor solare e responsabila de aparitia insolatiei. Simptomele variaza ca intensitate si pot culmina cu halucinatii, delir si chiar pierderea cunostintei. Clinic insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greturi si varsaturi, fotofobie, febra, frisoane, sete, tegumente rosii si calde (în special fata), creste pulsul si frecventa respiratiei.

Exista remedii homeopate utile în aceste stari acute aparute ca urmare a expunerii necontrolate la soare. Este bine sa avem aceste remedii homeopate la îndemâna în timpul concediului si pe baza unui tablou clinic individualizat sa stim sa le administram.

Glonoinum: se administreaza în cazul unui pacient cu durere de cap  pulstila (are senzatia ca îi explodeaza capul) dupa expunere la soare. Durerea de cap este ameliorata de apasare si când sta culcat în întuneric. Cefaleea e insotita de confuzie, sclere injectate (ochi rosii), carotide pulsatile, greata, varsaturi. Simptomele apar si dispar o data cu soarele.

plantextraktBelladonna: este indicata la un bolnav febril, anxios care transpira abundent. Fata este rosie si fierbinte, pupile dilatate, mâini si picioare reci. Caracteristica este durerea de cap intensa, pulsatila agravata de lumina, zgomote, miscare. Simptomele apar brusc, se manifesta violent si înceteaza brusc.

Initial în insolatie vom administra alternativ Glonoin CH9 si Belladonna CH9. Daca se asociaza epistaxis (sângerare din nas) se completeaza tratamentul cu China CH9. În cazul în care simptomatologia nu se potriveste cu aceste remedii avem urmatoarele alternative:

Aconitum napellus: foarte potrivit atunci când simptomele se instaleaza brusc si sunt de mare intensitate. Pacientul prezinta febra si frisoane, fata rosie si uscata, sete intensa de bauturi reci. Dar cea mai mare particularitate a pacientului Aconitum este absenta completa a transpiratiei.

Apis mellifica:  caracteristica este febra violenta, în formele cele mai grave însotita de delir. Pacientul prezinta durere de cap cu caracter de întepatura, cu debut brusc , congestie la nivelul capului cu senzatie de plenitudine. Cefaleea este ameliorata de presiune. Fata este congestionata, pleoapele sunt tumefiate si edematiate. Nu e prezenta setea.Toate simptomele se agraveaza puternic la caldura si se amelioreaza la comprese reci.

Gelsemium: cefaleea este foarte intensa, începe în zona occipitala si iradiaza spre frunte. Setea este absenta. Caracteristic este starea de slabiciune, tremuraturi ale extremitatilor. Simptomele se amelioreaza dupa transpiratii abundente sau dupa mictiune.

Bryonia: asociaza febra cu o cefalee puternica, dureri ca de pumnal si dureri ale globilor oculari. Bolnavul sta imobilizat în pat deoarece orice miscare îi agraveaza durerea de cap (chiar si numai a ochilor). Se asociaza uscaciunea tuturor mucoaselor si sete mare de cantitati mari de apa rece.

În insolatie vom folosi remedii cu dilutii joase (CH7, CH9, CH15), repetate la intervale foarte scurte de timp (chiar din  5 în 5 minute daca simptomatologia e zgomotoasa) pâna la ameliorarea simptomatologiei, ulterior scazându-se ritmul administrarii.

În cazul arsurilor solare pe lânga produsele cu aplicatii externe se administreaza alternativ si frecvent Arnica CH9 si Belladonna CH9 pâna la ameliorarea simptomatologiei.

Cantharis se administreaza în caz de arsura solara soldata cu aparitia de vezicule intens pruriginoase (mâncarime).

Dr. Simona Bărnuţiu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie