Tratament homeopatic in cefalee

Tratament homeopatic in cefaleeDurerile de cap reprezinta unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care se prezinta pacientii la cabinetele medicale.

Cefaleele sau durerile de cap au cauze multiple, manifestari diferite si în homeopatie exista zeci de remedii homeopatice care pot fi folosite pentru tratamentul acestora.

Vom prezenta unele dintre cele mai frecvent utilizate remedii homeopatice pentru aceste probleme, precizând ca cel mai bun tratament pentru un pacient este cel care i se potriveste totalitatii simptomelor acestuia (si care va fi selectat de medicul homeopat dupa o consultatie individuala).

1.Cefaleea tip Belladonna este o durere intensa, generalizata, foarte violenta, persoana simte ca  înebuneste de durere. Are senzatia ca tot sângele i se urca la cap si apare o senzatie de cap fierbinte, cu fata rosie si calda, în acelasi timp cu extremitatile (mâinile si picioarele) reci ca gheata. Pupilele sunt dilatate, fiind prezenta o fotofobie marcata, de aceea persoana se simte bine când sta întinsa în pat, într-o camera întunecoasa.  Acest tip de durere de cap poate apare într-o insolatie, în cursul evolutiei unui puseu febril, într-o boala contagioasa sau în meningita. Remediul homeopatic Belladonna CH30 se va administra în aceasta situatie dizolvat în putina apa, administrând câte o gura de lichid din 15 în 15 minute si rarind administrarea pe masura cedarii durerii.

2.Cefaleea tip Gelsemium este o alta durere de cap foarte violenta, care începe la nivelul cefei si urca trepat în întreg capul. Durerea este în tot capul, foarte intensa, iar persoana are senzatia de pleoape foarte grele, pe care îi este dificil sa le tina deschise. Vederea este tulbure în timpul cefaleei si nevoia persoanei este sa stea linistita, sa nu auda zgomote sau sa nu vorbeasca cu nimeni. Starea generala este de slabiciune marcata, persoana simte un tremur în tot corpul (care poate fi vizibil sau nu) si are nevoie sa stea întinsa. Când urineaza, cefalea se mai amelioreaza. De altfel, sfârsitul episodului dureros este marcat printr-o urinare abundenta, cu urina decolorata.

3.Cefaleea tip Natrium muriaticum este o durere de cap tip apasatoare, care începe dimineata, la ridicarea din pat. Durerea se agreaveaza treptat catre orele 10 sau 11 dimineata, continuând pâna pe la 3 sau 4 dupa-amiaza. Apoi se mai amelioreaza si reapare dupa 5 dupa-amiaza. Durerea de cap este localizata mai ales în partea dreapta a capului, la nivelul tâmplelor sau fruntii. Soarele agraveaza durerea de cap, persoana are si o senzatie de sete si de gura uscata în timpul puseului dureros. Cefaleea poate fi agravata de suparare sau emotii intense.

4.Cefaleea tip Sanguinaria este mai des întâlnita decât cefaleea tip Belladonna. Durerea poate sa apara la nivelul umarului drept sau la nivelul gâtului si se extinde înapoia urechii drepte catre zona parietala, sau mai specific, deasupra ochiului drept. Persoana are stare de greata si daca varsa, atunci durerea de cap se mai amelioreaza. Dar daca începe sa verse, va continua sa o faca, pentru ca stomacul este agravat de varsatura.

5.Cefaleea tip Spigelia este o durere de cap punctiforma, pe o zona limitata, situata la nivelul tâmplei stângi sau drepte, iar persoana poate sa-si indice durerea cu vârful unui deget (dif cu Kali bichromicum). Durerile ramân în acelasi loc, de fiecare data, spre deosebire de durerile tip Kali bichromicum care îsi muta locul.

6.Cefaleea tip Bryonia este o durere ce începe în regiunea frontala stânga, mai ales deasupra ochiului stâng, apoi durerea se extinde în întreg capul, ulterior extinzându-se în tot corpul. Toti muschii sunt durerosi si starea generala este foarte proasta, singura ameliorare fiind daca persoana sta complet nemiscata. Cea mai mica miscare, chiar si numai a ochilor în cap (atunci când citeste) îi poate agrava atât durerea de cap, cât si starea generala. Persoana sta foarte linistita, nu poate nici macar sa se uite la televizor sau sa citeasca, pentru ca orice miscare îi cauzeaza foarte multa durere.

7.Cefaleea tip Pulsatilla apare în special la femei, în perioada de menopauza. Durerea de cap este extinsa în tot capul sau poate apare în diferite locuri si-si schimba frecvent localizarea. Cefaleea este agravata de caldura (camera neaerisita, fum de tigara, caldura iradiata de la calorifere) si la statul în soare, fiind ameliorata în aer liber si de aplicatii reci.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie