Herpesul labial - tratament homeopatic

herpesul labial tratament homeopaticHerpesul labial este o afectiune data de virusul herpetic 1 si afecteaza în principal tegumentul si mucoasa de la nivelul cavitatii bucale. Este o infectie virala care de cele mai multe ori are loc în copilarie iar în urma infectiei primare virusul ramâne cantonat în corpul celulelor nervoase din ganglionii regionali. În cursul vietii ndividul poate prezenta acutizari repetate provocate de expunerea la razele ultraviolete, febra, infectii, interventii chirurgicale. Imunitatea influenteaza receptivitatea virusului si severitatea infectiei precum si frecventa recaderilor.

Principalele simptome care apar la început sunt senzatia de arsura si întepaturile. Ulterior apar mici vezicule grupate pe un fond rosu si care sunt dureroase. Leziunile pot fi localizate doar la nivelul buzei si a mucoasei bucale sau se pot extinde în sus spre tegumentul nasului. De obicei episodul dureaza între 7-10 zile.
Administrarea de remedii homeopatice amelioreaza simptomatologia si scurteaza evolutia bolii.

Rhus toxicodendron este un remediu mult prescris în suferintele cauzate de virusurile herpetice si varicelo- zosterian. Leziunile sunt sub forma de mici vezicule foare pruriginoase ameliorate de apa foarte fierbinte. Bolnavul este agitat, se misca în permanenta si are un somn nelinistit. Este un remediu util în cazul herpesului labial aparut în timpul puseelor de febra. Se administreaza în dilutia CH30 de 3- 4 ori pe zi pâna la diparitia tuturor simptomelor.

Croton tiglium se va administra în cazul eruptiilor veziculare cu prurit insuportabil la un bolnav care prezinta si diaree.

Leziunile herpetice la bolnavul Petroleum apar pe o piele foarte uscata si crapata care sângereaza usor. Pielea în general are aspect nesanatos cu multiple leziuni care se vindeca foarte greu. Este primul remediu indicat la pacientii care se plâng de uscaciune marcata a pielii.

Mezereum este un alt remediu homeopathic pentru eruptia veziculara foarte pruriginoasa si cu senzatie de arsura. Aceste elemente veziculoase se asociaza cu cruste (aparute în urma gratajului).

Daca zona tegumentului pe care apar veziculele caracteristice infectiei herpetice este foarte rosie si foarte tumefiata (gata sa plezneasca) vom administra remediul Apis. Aceste leziuni se amelioreaza la aplicatii reci. Simptomele caracteristice acestui remediu sunt similare celor cauzate de întepatura de albina (durere, roseata, tumefiere marcata).

Borax se administreaza daca leziunile cutanate veziculare se asociaza cu afte dureroase, sângerânde cu senzatie de arsura aparuta pe toata mucoasa bucala. Este unul dintre principalele remedii pentru afte aparute la copii.

Dr. Simona Dobre - Barnutiu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie