Sa nu va fie frica de gripa!

Sa nu va fie frica de gripa!Frica este cea care atacă armonia interioară a organismului.
Chiar dacă apar simptomele de gripă, există o multitudine de remedii homeopatice şi de preparate naturale care ajută la ieşirea cu bine din episodul infecţios. Trei medicamente homeopatice sunt mai frecvent indicate la debutul unui episod gripal: Belladonna, Gelsemium sau Arsenicum album, frecvent folosite în diluţiile CH 9 sau CH30.

Belladonna este indicată atunci când apare febră foarte înaltă, cu bufeuri intense de căldură şi durere de cap puternică. Persoana are ochii sticloşi şi este letargică, stând fără putere în pat, cu faţa roşie congestionată şi mâinile şi picioarele foarte reci.

Gelsemium este indicat în prezenţa frisoanelor, a durerilor musculare şi a febrei nu foarte mari, dar cu absenţa setei. Copilul vrea să fie învelit, este moale şi foarte obosit. Stă cu ochii mereu închişi, este somnoros şi nu mai are energie nici măcar să plângă.

Arsenicum album este indicat când gripa începe cu simptome digestive, în special cu vărsătură şi la scurt timp şi diaree. Copilul este anxios, friguros şi îi este sete, cerând mici înghiţituri de apă.

În zilele următoare de boală poate apare congestia nazală, durerea de cap şi tusea, care se agravează la cea mai mică mişcare. Acum remediul homeopatic indicat este Bryonia. Copilul este febril şi însetat, se dezveleşte, simte nevoia de aer curat, este iritabil şi scâncit.

Dacă tusea se transformă din uscată în umedă, cu secreţii gălbui din nas şi din gât, atunci schimbăm remediul homeopatic cu Pulsatilla. Copilul devine plângăcios, se agaţă de mamă, vrea să fie ţinut numai în braţe şi nu vrea să fie lăsat deloc singur.

Dacă secreţiile nazale şi faringiene devin vâscoase şi verzui, atunci ne gândim la Kalium bichromicum. Copilul are deja o tuse groasă, din piept (bronşită sau bronho-pneumonie) şi se trezeşte noaptea din cauza tusei şi a congestiei.

Dacă apare răguşeala şi sufocarea, ca urmare a congestiei laringelui şi faringelui, avem remedii precum Aconitum, Hepar sulphur şi Spongia.

Aconit-ul este un remediu homeopatic de urgenţă, când apare brusc sufocarea, noaptea, cu frică de sufocare şi sufocare, punem 3 granule în puţină apă, şi dăm câte o linguriţă din 5 în 5 minute, fugind în acelaşi timp cu copilul la baie. Se dă drumul la duşul fierbinte, iar vaporii calzi de apă vor uşura simptomele, până îşi face efectul remediul. Dacă persistă tusea lătrătoare, dăm câteva doze de Hepar sulphur, iar dacă apare răguşeala şi hârâiala în piept, schimbăm rapid pe Spongia, care se va administra tot 3 granule în puţină apă, câte o linguriţă din 5-10 minute în 5-10 minute.

Se pot asocia şi macerate glicerinice precum Ribes nigrum MG=D1 (Coacăz negru) sau Alnus glutinosa MG=D1 (Arin negru) sau Betula verrucosaMG=D1 (Mesteacăn argintiu), pentru întărirea imunităţii şi eliminarea secreţiilor.

Siropul de tuse cu ridiche neagră (Suc de Ridiche neagră cu miere de albine) sau alte siropuri de tuse naturale pot fi asociate, alături de băuturi calde şi infuzii din plante (Muşeţel, Tei, Salvie, Fenicul etc).  Masajul şi presopunctura, mai ales dacă se cunosc punctele de tonifiere ale meridianului plămân, pot ajuta simptomele existente.
Vitamina C, simplă sau combinată cu propolis, mierea de albine, sucul de fructe proaspăt stors, consumul din abundenţă de lichide, hrana uşoară, bogată în fructe, legume şi săracă în proteine animale, reprezintă regimul în perioada bolii.

În perioada convalescenţei pot fi utilizate preparate gemoterapice, precum Prunus spinosa MG=D1 (Porumbar) cu Cedrus libani MG=D1 (Cedru), precum şi remedii homeopatice precum Kalium phosphoricum D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile sau Quarz D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile, sau Arnica 5 CH, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile.

Să nu ne fie teamă de gripă.
Avem la îndemână multe mijloace de prevenţie şi tratament. Avem simţul umorului şi creativitatea, avem natura şi plantele, avem prietenii din jur. Nu plecaţi urechile la mesajele de frică. Ascultaţi numai mesajele pline de iubire ale celor cărora le pasă de oameni şi de sufletele lor.

Să aveţi o toamnă şi o iarnă liniştită!!

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie