Gemoterapicul este un fitocomplex

Gemoterapicul este un fitocomplex

 

Fitocomplexul este un sistem biologic compus și multiplu, un organism format din mii de molecule care operează în perfectă armonie și sinergie. Este o entitate unitară și în același timp multiformă și multiplă, constituind și reprezentând totalitatea structurală, biodisponibilitatea farmacologică integrată și sinergia plantei medicinale. Fitocomplexul este complet, final și complex din punct de vedere biochimic, farmacologic, farmacodinamic și funcțional.

Fitocomplexul este format, astfel, dintr-o rețea complexă de substanțe exogene, a căror acțiune, mai mult decât cea a unui singur principiu activ, poate mima și reorganiza reglarea fină a rețelei endogene a sistemului PNEIM (psiho-neuro-endocrino-imuno-metabolic).

Mugurii și mădițele, considerați în totalitatea unităților morfo-anatomice și funcționale, reprezintă fitocomplexe, a căror acțiune terapeutică se datorează unei vaste rețele biochimice alcătuite din numeroase substanțe active. Acțiunea lor nu ar putea fi cuprinsă în totalitatea ei “vitală” și biodinamică dacă am descompune unitatea biologică în elemente singulare, adesea arbitrar considerate “principii active”.

Gemoterapicul este un fitocomplex chiar mai particular, întrucât fiind ancestral, este un sistem de elemente naturale dinamice, un organism viu nedefinit, infinit și omnipotent, format din numeroase elemente capabile să regenereze și recreeze vegetalul, în mod peren (embriogenie infinită și indefinită).

Este ancestral, întrucât celulele meristematice sunt foarte vechi și cu cea mai mare probabilitate, sunt chiar modelele primitive de precursori ale tuturor celulelor stem animale.

Este indefinit și nediferențiat, pentru că meristemul nu se diferențiază niciodată complet, ci o parte din el este continuu regenerată.

Este infinit, pentru că permite creșterea vegetalului pe toată perioada veiții sale (uneori și timp de mii de ani).

Este omnipotent pentru că poate reproduce oricare dintre părțile plantei. O cultivare a unei jumătăți de milimetru de apex vegetativ dotat cu una sau două excrescențe foliare este suficientă în obținerea și dezvoltarea unei plante întregi!

Acest fenomen, characteristic doar entităților lumii vegetale, este denumit în botanică: embriogenie infinită sau embriogenie continuă. Factorii de creștere și peptidele conținute în meristemul mugurelui și eliberați de către orice celulă meristematică sunt capabili să promoveze regenerarea unor noi țesuturi vegetale și să înlocuiască elementele afectate, fie de la vegetale, mamifere sau om.

Dr. Fernando Piterà di Clima

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie