Homeopatia face parte din familia terapiilor care realizeaza un tratament al persoanei suferinde si nu al bolii, considerata separat. Homeopatia nu trateaza ulcerul sau hipertensiunea arteriala. Este o metoda care poate trata numai persoana X care are ulcer sau persoana Y care are hipertensiune arteriala. De aceea, pentru acelasi tip de suferinta, de exemplu pentru o gastrita, fiecare va primi alt remediu homeopatic.
În medicina traditionala, pentru dureri de stomac tuturor pacientilor li se recomanda aceleasi medicamente. Homeopatia are la dispozitie 100-200 remedii diferite care pot fi folosite pentru tratamentul unei dureri de stomac, fiecare remediu homeopatic putând fi prescris în dilutii diferite (deci având intensitati diferite ale activitatii). Remediile homeopatice se prescriu strict individualizat, in functie de modul în care se manifesta suferinta la fiecare persoana.
Se stie ca în medicina conventionala, atât medicul cât si pacientul sunt obisnuiti sa gândeasca în termeni de boala sau stare patologica. Aceasta este considerata o schimbare a starii normale, de sanatate, fiziologica, ca urmare a actiunii unor factori din exterior (infectii, traumatisme, stres) sau interni (alergii, boli autoimune). Ca sa poata fi tratata o astfel de boala, trebuie sa se puna un diagnostic bazat pe semne si simptome fizice. Dupa aceea, medicul va încerca un tratament al cauzei bolii, atunci când aceasta se cunoaste sau de cele mai multe ori, va aplica numai un tratament simptomatic, care va alina o parte din suferintele pacientului. De cele mai multe ori bolnavul este vazut fragmentat, fiecare specialist ocupându-se de o anumita parte a organismului bolnav, în final pierzându-se imaginea globala a omului care sufera.
Din cele spuse mai sus, observam ca alopatia este metoda organelor bolnave si homeopatia este metoda omului bolnav.
Deosebirile sunt reprezentate de:
Homeopatia este o terapie blânda, de echilibrare si armonizare a sanatatii organismului. Ea este în acelasi timp o terapie ieftina, usor de administrat si usor de folosit de catre pacienti. Toate aceste avantaje, precum si faptul ca homeopatia a început sa fie studiata în facultatile de medicina si în cadrul programelor de formare post-universitara a medicilor, a determinat aparitia unui numar mare de medici cunoscatori ai acestei terapii. Rezultatele bune obtinute în cursul tratamentelor au determinat ca din ce în ce mai multi pacienti sa aprecieze rezultatele obtinute cu ajutorul homeopatiei si sa solicite acest tip de tratament pentru familiile lor si pentru ei însisi.
Dr. Sorina Soescu - medic homeopat
Centrul de sanatate "Natura" - Constanta
Reguli generale de administrare a medicamentului homeopatic unitar
Medicamentele homeopatice unitare pot fi administrate sub forma de picaturi sau granule.
Ambele forme farmaceutice au aceeasi actiune!
Mod de administrare:
Medicamentele homeopatice unitare se administreaza pe nemâncate sau la distanta de momentul mesei ( 1/2 ora înainte sau dupa masa). Nu se bea, manânca sau fumeaza timp de o jumatate de ora dupa administrare.
Dilutii homeopatice: se administreaza sub forma de picaturi, prin tinerea înclinata a flaconului: 10 picaturi (sau conform prescriptiei medicale ) în putina apa sau direct pe limba, se tin putin în gura, apoi se înghit.
Granule homeopatice (flacon x 4 g = aprox. 100 granule/flacon): 2 -3 granule odata (dacã medicul nu recomandã altfel). Granulele nu se ating cu mâna, se administreaza perlingual pâna la dizolvare.
Contraindicatii:
Tratamente cu preparate continând mentã sau camfor, ceaiuri medicinale (în special ceai de mentã); pastã de dinti mentolatã, bomboane si gumã de mestecat mentolatã; cafea, cacao, ciocolatã, (în exces). Unele contraindicatii specifice anumitor medicamente homeopatice unitare vor fi semnalate de cãtre medicul homeopat, dupã caz.
Mod de pastrare:
La loc uscat, întunecos, ferite de mirosuri puternice (parfumuri, detergenti, medicamente alopate, etc.) cu flaconul închis.
Evitati sã deschideti flaconul cu solutie sau tubul cu granule în locuri unde sunt mirosuri puternice!