Rosu in gat

rosu in gatCopilul are rosu în gât!

Aceasta este cauza cea mai frecventa de disperare a tinerelor mame, pentru ca cele care au deja doi copii stiu ca "rosul în gât" nu este o afectiune "mortala", se trateaza cu medicamente simple si naturale, trece de la sine si necesita doar ceva atentie cu regimul alimentar si de viata al copilului.

"Rosul în gât" – congestia faringelui si zonei nazale este însotita de multe ori de febra, variata ca intensitate, functie de sensibilitatea copilului si starea imunitatii sale. Uneori, foarte putin rosu în gât se poate însoti de o febra foarte mare, brusc aparuta, cu transpiratii, fata rosie si fierbinte, extremitati extrem de reci si stare generala de prostratie si rau. Remediul Belladonna CH9, 3 granule în putina apa, administrat câte o lingurita din 10 în 10 minute, de 3-4 ori, reuseste sa controleze aceasta febra. De cele mai multe ori, remediul Belladonna reuseste sa controleze dezvoltarea congestiei faringiene si amelioreaza si rosul în gât, pacientul necesitând repetarea remediului de 3-4 ori în cursul zilei, timp de câteva zile, chiar daca febra nu mai este spectaculoasa si intensa ca la debut.

Alteori, un gât extrem de rosu se poate însoti de o stare de subfebrilitate sau chiar de o temperatura normala. Paradoxal, copilul nici macar nu se plânge de durere de gât, iar la inspectie, gâtul arata groaznic, foarte congestionat si plin de secretii.  În aceasta situatie, homeopatul se poate gândi la un remediu precum Baptisia CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.

În cazul unui "rosu" în gât cu dureri si usturime ameliorate daca se bea apa calda (copilul cere frecvent bauturi si alimente calde), din care consuma cantitati mici odata (câte o gura sau câte o îmbucatura), atunci ne putem gândi la remediul Arsenicum album CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.

Daca "rosul în gât" este extrem de intens si apare o durere intensa la înghitire, ca o usturime, arsura, junghi sau chiar însotita de spasm (cu mare dificultate de înghitire), remediul cu efectul cel mai rapid va fi Mercurius corrosivus CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile. Se poate administra si Mercurius solubilis CH9, dar efectul acestuia va fi ceva mai lent, preferându-se varianta Corrosivus.

Atunci când "rosul în gât" se însoteste de mâncarimi la nivelul nasului si gâtului, pacientul încercând cu disperare sa se "scarpine" cu limba, facând eforturi disperate sa scape de senzatia de disconfort de la nivelul palatului, iar la inspectie observam si un edem al gâtului, cu umflarea luetei (omuletului), ne gândim la remediu Apis CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.

Daca "rosul în gât", adica congestia faringelui afecteaza numai pilierii si nu prinde si fundul gâtului, ca în toate cazurile descrise mai sus, apare si o durere la înghitire si exista si un catar general respirator, remediul indicat este Phytolacca CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile.

Cu aceste remedii enumerate mai sus pot fi rezolvate peste 80% dintre cazurile de rino-faringite cu evolutie usoara.

homeoDe multe ori, în ciuda eforturilor facute de terapeut sau de parinte, evolutia episodului de "rosu în gât" poate continua si chiar se agraveaza, aparând puroiul si ceea ce numim angina purulenta sau supurata. Chiar si în aceste situatii, homeopatia are doua remedii puternice de lupta cu situatia, Hepar sulphur CH30, 3 granule de 3 ori pe zi si Pyrogenium CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, circa o saptamâna de tratament. Cu ajutorul acestor remedii pot fi controlate majoritatea cazurilor de angine purulente, cu sau fara febra si alterarea starii generale. De aceea, cele doua remedii sunt considerate veritabile "antibiotice" homeopatice. Cu siguranta ca atunci când pacientul nu raspunde la tratamentul homeopatic (si aceasta, de cele  mai multe ori, ca urmare a neidentificarii remediului corespunzator starii sale), se poate recurge la tratamentul alopat clasic, cu antibiotice. Ideea este sa-l folosim pe acesta din urma cât mai putin cu putinta si sa încercam de fiecare data sa stapânim episoadele de "rosu în gât" cu remediile naturale si blânde reprezentate de preparatele homeopatice.

Atunci când ai la dispozitie un instrument puternic precum homeopatia, dispare reactia de disperare în fata bolii si te simti mai puternic în fata provocarilor reprezentate de bolile copiilor.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie