Astenia de toamnă

astenia de toamnaInter-sezoanele, sau trecerile între anotimpurile mari (cald – rece sau rece – cald) sunt caracterizate prin impact puternic asupra energiei organismelor. Necesitatea adaptarii la variatii climatice mari (rece dimineata si seara si cald la prânz), la variatii presionale si de regim de viata (activitate mai intensa toamna, mai relaxata vara) – solicita în mod deosebit rezervele energetice, fizice, emotionale si mentale ale unei persoane.

Nu rareori ne vin la cabinet adolescenti atât de obositi încât cearcanele le sunt mai mari decât ale unor adulti care fac ture de noapte. Sau adulti tineri care consuma cantitati impresionante de cafea si bauturi energizante, pentru a face fata activitatilor zilnice. Si acest lucru pâna la un moment dat, dupa care organismul nu mai are resurse pe care sa le puna la bataie si pur si simplu îsi pierde energia.
Atunci apare asa zisa stare de astenie, care la început este mai usoara, se amelioraza dupa odihna de noapte sau de week-end, dar ulterior devine atât de accentuata, încât se transforma într-un adevarat simptom de oboseala cronica.

Fiecare activitate, chiar dintre cele simple, ale rutinei zilnice, apare ca o piatra de moara în imaginatia persoanei. Sarcinile în plus declanseaza adevarate crize de nervi persoanei astenice. Apar dificultati de concentrare, de memorie, apar reactii emotionale (plâns usor, lipsa încrederii în fortele proprii etc) si evident, probleme relationale (cu cei apropiati sau cu strainii).
Exista o serie de remedii homeopatice care pot ajuta depasirea acestui moment dificil de intersezon, ameliorând astenia si ajutând persoanele sa-si recupereze abilitatile fizice si mentale într-o perioada scurta de timp.

homeopatiePrincipalul remediu pentru adulti se numeste Arnica, dilutia recomandata este CH7 sau CH9, în situatii de astenie mai intensa chiar Arnica CH30, si se administreaza 3 granule, o data sau de doua ori pe zi, aproximativ o luna de zile. Arnica îmbunatateste capacitatea de efort fizic si mental a persoanei, având si un efect anti-traumatic, adica diminueaza impactul zilnic al micilor traume ale existentei (certuri, contrarietati, frici, sperieturi etc). Este un foarte bun remediu adaptogen pentru adultii activi si se potriveste vremurilor prezente, solicitante si competitive.

Pentru tineri, elevi si studenti exista preparatul homeopatic numit Kalium phosphoricum CH5 sau CH7, 3 granule o data pe zi, 1-2 luni, care ajuta atât cu starea de oboseala, cât si cu mai buna concentrare la scoala, cu memoria si atentia. Este un preparat recomandat în special înaintea examenelor si tezelor. Bineînteles ca alimentatia corecta, cu fructe si legume proaspete sau preparate calde tip supe sau mâncaruri, evitarea fast-food-urilor si a bauturilor acidulate, care au efect intens demineralizat, ajuta la refacerea energiei organismului. De asemenea, somnul de noapte, în special cel dintre orele 10 seara si 12 noaptea este esential pentru recuperarea energiei organismului. Se stie faptul ca ficatul are ca ore de refacerea si relaxare intervalul dintre 1 si 3 noaptea, acest interval trebuind sa fie petrecut în somn, pentru ca ficatul sa se refaca si sa functioneze optim. Statul perioade îndelungate la calculator sau petrecerea timpului în cluburi de noapte nu lasa ficatul sa se odihneasca si atunci întreaga energie a organismului sufera.

La persoane vârstnice, lipsite de energie si o stare emotionala de indiferenta se recomanda preparatul homeopatic Selenium CH5 sau CH7, 3 granule o data pe zi, dimineata, zilnic, timp de 1-2 luni. De asemenea, se recomanda o alimentatia echilibrata, precum si plimbari cât mai frecvente în aer liber. Aerul curat si miscarea reprezinta adevarate binefaceri pentru organismul vârstnic, care are tendinta sa devina sedentar si sa petreaca prea mult timp în incinte interioare, incomplet aerisite si uneori necorespunzator încalzite.

Mentinerea unui tonus energetic bun pentru fiinta umana, la orice vârsta, reprezinta premiza trairii unei vieti armonioase, eficiente si dedicate explorarii lumii minunate în care traim. Un organism sanatos si plin de energie ne permite sa dedicam timp activitatilor creatoare si exploratoare si sa ne bucuram din plin de frumusetile fiecarui anotimp.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie