Un caz de mastita acuta

Un caz de mastita acutaPacienta era o vacuta in varsta de 4 ani, care nascuse in urma cu 2 luni.

La anamneza aflam:

In urma cu cateva zile, la nivelul mamelonului posterior drept s-a observat la sfarsitul mulsului, o modificare a laptelui, care era apos si avea usoara tenta albastruie. A fost diagnosticata o mamita acuta si i s-a facut un tratament cu o asociere de antibiotice. Dupa 48 de ore, nu se obtinuse o ameliorare, ci dimpotriva tabloul clinic se agravase. Vaca nu se mai putea scula de jos, era imobila, extremitatile erau inghetate.

La examen se constata:

  • stare adinamica; temperatura 39 °C; refuzul hranei;
  • productia de lapte scazuta;
  • limba uscata; sensibilitate la palpare in zona hepatica; abdomen balonat;

- la nivelul mamelei si in jurul ei pielea era lucioasa si tumefiata, calda, sensibila la atingere; inflamatia tesutului subiacent se intindea pana la picioarele din spate si in jurul venei mamare; cartierul posterior drept al ugerului era rece.

Dupa cum se stie fiecare sfert al mamelei este in relatie cu un organ afectat. In acest caz fiind vorba de sfertul posterior drept, organul in suferinta era ficatul.

Tratamentul a vizat trei directii: un remediu pentru drenarea ficatului, un remediu pentru faza acuta a mastitei si remediul pentru convalescenta si prevenirea recurentei.

Pentru drenarea ficatului i s-a prescris un drenor hepatic compus din SENNA (pentru acetonemie) si PHOSPHORUS (pentru probleme profunde la nivelul ficatului), de administrat o data pe zi timp de 10 zile.

Pentru mastita acuta, un remediu compus: ARSENICUM ALBUM (eficient in infectii de toate tipurile), PYROGENIUM (prevenirea septicemiei), LACHESIS MUTUS (acopera simptomatologia in acest caz). Remediul s-a administrat de 2 ori la interval de 3 ore, in prima zi si o a 3-a administrare in ziua urmatoare.

Vaca s-a ameliorat extrem de rapid, mamelonul s-a curatat complet, iar ziua urmatoare vaca manca si rumina ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Pentru convalescenta si prevenirea recurentei i-am prescris un remediu compus : FERRUM PHOSPHORICUM (infectii subacute), LAC CANNINUM (sferturi umflate), ALFALFA (pentru remineralizare), de administrat de 3 ori pe saptamana, urmatoarele 2 saptamani.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie