Studiu efectuat la UNIVERSITATEA WAGENINGEN din OLANDA

Studiu efectuat la UNIVERSITATEA WAGENINGEN din OLANDAAcest studiu sugereaza ca homeopatia poate fi o alternativa la antibiotice in diareea neonatala la purcei.

In studiu se subliniaza ca, utilizarea excesiva a antibioticelor la pasarile de curte, la taurine si porcine reprezinta o amenintare grava pentru sanatatea umana, sanatatea animalelor si a mediului. In sectorul cresterii animalelor antibioticele au fost inlocuite cu medicamente complementare sau alternative (CAM) proceduri dintre care homeopatia este cel mai frecvent aplicata. Tratamentul homeopatic are beneficii semnificative, deoarece remediile homeopatice nu lasa rezidii in produse si nu genereaza microorganisme rezistente.

Grupul pentru agricultura biologica, SYSTEM GROUP, de la UNIVERSITATEA WAGENINGEN din Olanda a efectuat un studiu de cercetare pentru a investiga daca homeopatia ar putea fi o alternativa la antibiotice in cazul uneia din cele mai comune boli la porcine si anume diareea neonatala a purceilor, produsa de Escherichia coli.

Aceasta boala duce la pierdere in greutate si la mortalitatea purceilor, cu consecinte economice substantiale. Tratamentele conventionale constau in administrarea antibioticelor la purcei sau vaccinarea scroafelor.

Pentru a putea investiga daca diareea neonatala a purceilor produsa de E. Coli ar putea fi prevenita prin homeopatie, cercetatorii au creat un studiu randomizat, studiu dublu orb si controlat cu placebo.

La o ferma de 52 de scroafe de paritati diferite, in ultima luna de gestatie au fost tratate fie cu E. Coli homeopat (Colibacillinum 30 K) sau cu placebo. 525 purcei nascuti din aceste scroafe au fost urmariti din punct de vedere al aparitiei si duratei diareei.

Purceii din grupul tratat homeopatic au avut un procent semnificativ mai mic de aparitie a diareei decat cei din grupul placebo (P  0,0001). Diareea a fost mai putin severa la purceii tratati homeopatic si nu au mai aparut efecte secundare.

Avantaje la nivel de ferma sunt aplicarea tratamentului de catre fermier si de reducere a costurilor.

Rezultatele pozitive din acest studiu demonstreaza ca medicamentul homeopat Colibacillinum 30 K este potential o alternativa atractiva in prevenirea diareei cu E.coli la purcei. Acest studiu sugereaza deasemenea, ca tratamentul homeopatic in efectivele de animale ar proteja cetatenii de rezidurile farmaceutice din produsele de origine animala si deasemenea s-ar reduce si problema rezistentei la antibiotice.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie