Homeopatie veterinara

Dr. Maria TomaO provocare pentru medicii umani si veterinari sustinuta de argumente teoretice si practice.

Teoretic, in aplicarea similitudinii este necesara cunoasterea amanuntita a cazului si a patogeneziei fiecarui remediu. Dupa cum se stie la intocmirea patogeneziilor se folosesc patru surse:

  • toxicologia, care ne ofera date importante despre efectul primar al substantei asupra organismului;
  • necropsia, ofera date asupra leziunilor anatomo patologice;
  • proovingul, descopera efectele medicamentelor asupra persoanelor sensibile, reactia organismului la acea substanta;
  • verificarile clinice ale remediilor care au vindecat simptomele pentru care remediul a fost administrat.

Daca din varii motive proovingul nu s-a extins si la animale, in schimb verificarile clinice pe acestea pot oferi o bogatie de simptome in ce priveste evolutia, modalitatile, concomitentele, frecventa administrarii remediului, durata de actiune sau relatiile dintre diferite remedii. Simptomele care se inregistreaza la animal sunt pure, nealterate de subiectivism sau diferite interese si sunt eliberate de banuiala ca ele ar fi exagerate sau chiar simulate. Astfel, in fata unui proces patologic in care iti lipseste "senzatia"esti obligat a derula "filmul" de la sfarsit catre inceput, dela simptomatologie inapoi spre cauza care a provocat-o, urmarind modul in care o cauza generatoare de patologie (stress fizic, psihic sau mai ales alimentatia incorecta) se poate insinua si tulbura homeostazia unui organism. Efectul este mai puternic in cadrul unui grup de indivizi, in care aceeasi cauza dezvolta patogenezii diferite functie de sensibilitatea individului iar administrarea unui "remediul epidemicus" completat cu un tratament individualizat restabileste starea de sanatate in colectiv.

Practic, argumentul se poate rezuma la apelativul "URGENTA".

Homeopatie veterinaraStresul, chimizarea, absortia de droguri chimice si substante chelatoare, vaccinatiile, dezechilibrul nutritional, a facut ca astazi sa fim o societate in care sunt trase tot mai frecvent semnale de alarma asupra sanatatii. Si ce este mai grav afectarea s-a extins asupra tinerei generatii.

Dintre toti acesti factori o atentie speciala trebuie acordata alimentelor. Alimentele toxice au devenit atat de firesti incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care ele il reprezinta in mod real. Efectele nocive se vad dupa perioade mari de timp. Este suficient sa scrie pe produs "ecologic" sau "natural"sau "alunga batranetea", etc., ca desfacerea este asigurata indiferent de pret. In realitate consumam un amalgam de conservanti chimici, coloranti, corectori de gust, bineinteles tot chimici in amestec cu ceva resturi organice. Dar si acel "rest organic" a fost produs cu supradozare de antibiotice, hormoni, acceleratori de crestere, furaje si nutreturi chimizate, substituenti,s.a. Toate aceste au efecte negative asupra carnii, oualelor, laptelui si produselor lactate.

Statisticile arata ca stilul de viata si alimentatia nesanatoasa sunt cauza a peste 70% din bolile care macina astazi sanatatea si numai un procent mic de 3-5% se datoreaza cauzelor ereditare genetice.

Concluzie:
Sa tratam acele patrupede care ne furnizeaza hrana cu o medicatie naturala, simpla, a bunului simt, capabila sa dreneze, sa corecteze terenul, sa stopeze evolutia unor afectiuni si mai ales sa "supreseze" tonele de antibiotice si de hormoni care sunt administrate bietelor patrupede. Este datoria orcarui  medic veterinar sa fie preocupat de starea de sanatate a populatiei.
Spiritul pragmatic trebuie sa recunoasca rezultatele obtinute chiar daca ele par empirice si sa formuleze interpretarile stiintifice necesare.
Lucrurile adevarate sunt simple si eterne, indemodabile si traverseaza proba timpului.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie