GEMOTERAPIE - recomandări de la A la Z la îndemâna farmacistului

farm. Carmen PonoranStimaţi colegi,

Vă prezentăm câteva posibile recomandări de preparate gemoterapice, care pot ajuta pacientul şi a căror eficaitate a fost dovedită, urmând să o probaţi în practica dumneavoastră farmaceutică curentă.

Modul de administrare este, în general, de 2ml (adulţi şi copii peste 7 ani) şi 1 ml (copii între 2 şi 7 ani), de 2-3 ori pe zi, sau o dată pe zi când se asociază mai multe gemoterapice. Curele se vor întinde pe parcursul a 1-2 săptămâni în formele acute, de dată recentă şi 2 luni de zile în cazul recidivelor, curelor de detoxifiere sau a bolilor cornice.

Asocierile sugerate în continuare nu exclud alte posibilităţi de combinaţii de gemoterapice pentru situaţiile prezentate. Ele pot fi opţiuni la îndemâna farmacistului, ca primă abordare terapeutică sau ca adjuvant la medicaţia clasică pe care o urmează pacientul. Rămâne la latitudinea dumneavoastră să hotărâţi situaţiile când trebuie să sfătuiţi pacientul de necesitatea unui consult medical.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

ARTARUL - "proving" de toamna la Iasi

ARTARUL – „PROVING” DE TOAMNA LA IASIInceputul toamnei a insemnat pentru grupul de la Iasi experimentarea unui proving cu Acer campestre sau Artarul de campie, in continuarea traditiei deja consacrate a grupului de la Constanta pastorit de dr.Sorina Soescu a proving-urilor cu gemoterapice. Pentru cei care nu stiu, proving-ul consta in experimentarea starilor, senzatiilor traite la administrarea extractului.

Padurile de toamna ne rasfata ochiul si sufletul cu un regal de culoare la care artarul participa cu multiple nuante.

Va invit pe fiecare sa fiti atenti la ce va trezeste in suflet vizionarea peisajului autumnal.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

Descoperire recentă - propriul ”emonctoriu” al creierului

Descoperire recentă - propriul ”emonctoriu” al creieruluiUnul dintre elevii şcolii engleze de gemoterapie condusă de Nick Churchill, Simon Martin este editor la o revistă engleză de medicină alternativă şi tradiţională. El urmăreşte şi publică informaţii cu privire la cercetări de ultimă oră din medicină, care sprijină dovezile clinice ale medicinii alternative şi ipotezele pe care lucrează aceasta.

Cea mai puternică ipoteză de lucru a ultimilor ani este rolul esenţial pe care îl joacă sistemul limfatic în eliminarea reziduurilor celulare, cu rinichii jucând rol esenţial de supapă de eliminare a întregului sistem limfatic.

Sistemul limfatic al corpului este uriaş, sunt miliarde de colaterale limfatice răspândite pe sute de kilometri (paralel cu circulaţia sângelui) - el reprezentând "marele gunoier" şi "sistemul de canalizare" al întregului corp. El preia reziduurile celulare (rezultate în urma activităţii normale a fiecărei celule) şi le conduce de-al lungul traiectelor limfatice principale (care trec prin ganglionii limfatici, veritabile "fose septice" ale sistemului - şi locul în care bacteriile descompun reziduurile acide şi le fac "mai puţin acide") şi apoi către rinichi şi la exterior.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

Piersicul si caisul – gemoterapicele acestei veri

caiscaisFamilia Rosaceae - pe care o studiem în cadrul atelierelor de gemoterapie organizate de ARGH în ultimele 8 luni - este departe de a-si epuiza surprizele.
Alte doua preparate gemoterapice, fabricate la Plantextrakt, care exista deja pe piata, se anunta a avea mult mai mult de oferit decât se cunostea initial.

Astfel, ultimul atelier de gemoterapie al primei parti a anului 2012, cel din iunie de la Constanta si-a propus explorarea mai amanuntita a indicatiilor clinice (precum si proving direct) a Gemoterapicelor obtinute din seminte de Piersic si seminte de Cais. Proving-ul este metoda de testare directa a unui preparat, specifica homeopatiei, dar care se poate folosi cu succes si in studiul preparatelor naturale, gemoterapice sau fitoterapice.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

"Magia" PORUMBARULUI

Consemnări după atelierul de gemoterapie de la Constanţa (3)

porumbarPersonal, am nevoie sa adaug inca ceva.
Studiind o carte a dr. Tinus Smits, am gasit urmatoarele consideratii, care intregesc magia imaginii Porumbarului.

"Sanatatea este o stare de echilibru temporar - care poate fi tulburata in orice moment, din exterior sau din interior.
Sensul nostru ca fiinte incarnate NU ESTE SA FIM CAT MAI SANATOSI CU PUTINTA.
BOALA - este destinul nostru, lectia noastra - pentru ca ne aduce o invitatie la crestere, la intelegere, la dezvoltare, la aprofundarea vietii, la "intarire" interioara si la armonizare cu Natura si Universul, prin rezolvarea tulburarilor mai profunde ale energiei noastre. Totul se petrece pentru a descoperi cine suntem cu adevarat si pentru a ne reconecta cu Sinele (Sufletul) nostru."

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

PORUMBARUL in gemoterapie

Consemnari dupa atelierul de gemoterapie de la Constanta (2)

porumbar-1PORUMBARUL a fost discutat dupa ce au fost trecute in revista caracteristicile familiei Rosaceae.
Am inteles mult mai bine multe dintre actiunile preparatului - odata ce am inteles actiunea anti-spastica, determinata de compusii cianhidrici, de cumarina si amigdalina din structura plantei, precum si actiunile tonice si nutritive ale acizilor organici, fructozei, pectinei si a vitaminei C din planta.

Am incercat sa grupam indicatiile clinice din Pitera intr-un mod nou, care sa corespunda intelegerii pe care o avem cu privire la planta si la familia din care face parte si am incercat sa formulam indicatii potentiale pentru preparat.
Exercitiul este departe de a se fi incheiat, pentru ca dupa ce l-am explorat detaliat, consideram Porumbarul un remediu mult sub-utilizat, comparativ cu potentialul si posibilitatile acestei plante.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

Cazuri clinice - Extractul din muguri de viţă de vie în bolile streptococice

Dr Zsuzsanna Erika Giurgiumanvita de vieVita de vie a fost prima planta cultivata de om si amintita ca atare în Biblie. De aici si pâna la efectul dovedit asupra streptococului a parcurs cale lunga: a fost cultivata de iudei, egipteni, apoi de fenicieni, greci si romani, iar în urma cu câteva decenii a devenit si produs gemoterapic, utilizându-se mugurii si scoarta radacinilor.

  • Actiune terapeutica: antiinflamator, stimulator imunitar.
  • Indicatii clinice in afectiunile aparatului respirator: angine recidivante, rinofaringite recidivante.

În aceasta expunere ne referim la efectul Extractului din muguri de Vita de vie în infectiile amigdaliene sub controlul titrului ASLO (antistreptolizinelor) si a VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);
Supunem atentiei si un caz de erizipel recidivant tratat cu Extract din muguri de Vita de vie.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

Cazuri clinice - Extractul din mladite de merisor in infectiile urinare

Dr. Oana Socoliuc, medic primar medicina de familie

Dr. Oana SocoliucMerisorul de munte (VACCINIUM VITIS IDAEA) este un arbust inalt de maxim 40 cm, care creste in regiunile muntoase intre 1.000 si 2.200 m altitudine, in toata Europa si Asia.

Traditional, frunzele de Merisor sunt utilizate pentru proprietatile lor antiseptice, antimicrobiene si antiinflamatorii asupra cailor urinare datorita continutului lor crescut in tanini, glicozizi hidrochinonici, in special arbutina. Decoctul de frunze este diuretic, depurativ si antigutos si se utilizeaza in cistite, prostatite, litiaza a cailor urinare, uretrita, reumatism si guta avand capacitatea de a dizolva depozitele de acid uric.

merisorGemoterapicul este obtinut prin macerarea mladitelor de Merisor in solutie hidrogliceroalcoolica.

Ca gemoterapic s-a dovedit a actiona asupra sistemului reticuloendotelial, fiind activ in zonele unde predomina hialinizarea (sicozare) fie la nivel glomerular si tubular renal, fie la nivelul arterelor si arteriolelor (posttromboze) sau sclerozarea epiteliala si mezenchimala.

O actiune care vine sa ajute pe cea de dezinfectant urinar este cea asupra motilitatii si dismicrobismului enteral, cunoscut fiind ciclul entero-renal al colibacilului. Maceratul glicerinic de Merisor regleaza motricitatea intestinala fie in caz de inertie, cand se comporta ca un tonic si stimulator, fie in caz de hipertonie, cand actioneaza ca sedativ si antispastic.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie