Cazuri clinice - Extractul din mladite de merisor in infectiile urinare

Dr. Oana Socoliuc, medic primar medicina de familie

Dr. Oana SocoliucMerisorul de munte (VACCINIUM VITIS IDAEA) este un arbust inalt de maxim 40 cm, care creste in regiunile muntoase intre 1.000 si 2.200 m altitudine, in toata Europa si Asia.

Traditional, frunzele de Merisor sunt utilizate pentru proprietatile lor antiseptice, antimicrobiene si antiinflamatorii asupra cailor urinare datorita continutului lor crescut in tanini, glicozizi hidrochinonici, in special arbutina. Decoctul de frunze este diuretic, depurativ si antigutos si se utilizeaza in cistite, prostatite, litiaza a cailor urinare, uretrita, reumatism si guta avand capacitatea de a dizolva depozitele de acid uric.

merisorGemoterapicul este obtinut prin macerarea mladitelor de Merisor in solutie hidrogliceroalcoolica.

Ca gemoterapic s-a dovedit a actiona asupra sistemului reticuloendotelial, fiind activ in zonele unde predomina hialinizarea (sicozare) fie la nivel glomerular si tubular renal, fie la nivelul arterelor si arteriolelor (posttromboze) sau sclerozarea epiteliala si mezenchimala.

O actiune care vine sa ajute pe cea de dezinfectant urinar este cea asupra motilitatii si dismicrobismului enteral, cunoscut fiind ciclul entero-renal al colibacilului. Maceratul glicerinic de Merisor regleaza motricitatea intestinala fie in caz de inertie, cand se comporta ca un tonic si stimulator, fie in caz de hipertonie, cand actioneaza ca sedativ si antispastic.

Înregistrați-vă pentru a citi mai departe...

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie