IN MEMORIAM – DR. TEODOR CABA

Dr. Teodor CabaÎn urmă cu 30 de ani, urmam cursurile de specializare în homeopatie, învățând din cărțile profesorilor noștri din România, care iată, pe rând au trecut în neființă – dr.doc.Gheorghe Bungetzianu în 2006, iar anul acesta dr.Teodor Caba.

Un pionier al homeopatiei, acupuncturii, dar și al gemoterapiei în România, dr.Caba a fost cel care s-a îngrijit ca generațiile de medici homeopați și specialiști în acupunctură care se formau la începutul anilor ’80 să aibă acces la literatură de specialitate, atât de greu accesibilă în acele timpuri.

Vizionar, un adevărat deschizător de noi drumuri în medicină, el a inclus în lucrările sale și informații referitoare la gemoterapie, terapia cu muguri, o întreagă lume fascinantă prin care o nouă abordare fitoterapică, la graniță cu homeopatia, se descoperea specialiștilor din România.

În 1994, la 15 ani după publicarea de către dr.Teodor Caba a primelor texte despre gemoterapie, apăreau pentru prima dată pe piața din România extractele gemoterapice fabricate la Plantextrakt. Îmi aduc aminte cu deosebită plăcere de masa rotundă care a fost organizată după câțiva ani la Sibiu și unde, dr.Caba a primit de la Plantextrakt o diplomă de onoare, ca pionier al gemoterapiei. M-a impresionat de atunci OMUL Teodor Caba, personalitate medicală de o mare modestie, a cărui discurs era concis, dar plin de substanță.

Ne-am revăzut în 2016, când i-a fost luat un interviu pentru cartea “Gemoterapia în România”, ce aniversa cei peste 20 de ani de gemoterapie și care nu putea să nu facă referire și la cel care a scris și a vorbit pentru prima oară despre gemoterapie la noi, dr.Teodor Caba.
Invitat special la Conferința națională de gemoterapie din acel an, dr.Caba a fost premiat cu trofeul „Gemoterapia” și a devenit membru de onoare al ARGH. A impresionat auditoriul prin aceeași modestie, precum și prin cuvintele adresate nouă în plen, cuvinte ale unui vizionar al schimbării de paradigmă din secolul XXI.

Vă transmit în continuare un fragment din cuvântul rostit de dr.Caba, de la acel moment aniversar, pentru a-i păstra memoria așa cum se cuvine:

“Mugurii reprezintă cea mai mare forță a plantei, acolo se întâlnesc energiile pământului cu energiile cerului. Astăzi asistăm la schimbare de paradigmă. Dacă în secolul XX am avut ca paradigmă energia, în secolul XXI asistăm la o nouă paradigmă - informația, care a pătruns în viețile noastre peste tot. Mai mult, s-a trecut de la infinitul mare la infinitul mic. Trebuie să mulțumim misticilor din toate religiile, pentru că ei au păstrat credințele în spirit, în forțele spirituale care sunt predominante, au menținut actul de iubire, care este motorul universal, motorul Universului. Noi suntem mici părți ale Universului, facem parte din el, contribuind la el sau putem distruge prin acțiunile noastre.”

Voi păstra mereu în suflet amintirea acestui suflet nobil!

Cărți publicate de dr. Caba: "Introducere în practica acupuncturii"– 1973, "Tratamentul bolilor prin acupunctură" – 1976, "Acupunctura, tradiție și modernitate"– 1977, "Acupunctura, diagnostic și tratament" – 1978, "Elemente de practică homeopatică" – 1979, "Contribuții la practica acupuncturii"– 1982, "Homeopatia" – vol.I – 1984, "Homeopatia" – vol.II – 1989, "Diagnosticul în medicina tradițională chineză"– 1985, "Acupunctura și sistemul informațional-energetic"– 1986, "Practici diverse în acupunctură" – 1994, "Fiziologie și fiziopatologie energetică chineză" – 1998, "Particularități în patologia meridianelor" – 1998, "777 întrebări despre acupunctură"– 1998, "Incursiune în medicina tradițională chineză"– 1999, "Diagnostic, tratament și puncte noi în acupunctură"– 2000.

Farm.Carmen Ponoran – secretar general ARGH

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie