Arnica - Remediul homeopatic nr. 1

dr. Sorina Soescu

arnica-f-smallArnica montana sau Arnica este una dintre plantele mele preferate, ca sa nu mai spun ca este unul dintre remediile homeopatice cele mai folosite în practica mea medicala. Am multe motive sa-mi placa Arnica montana.

Arnica, remediul entorselor

M-am apropiat de ea când am vazut ce a facut într-un incident în care a fost implicata fiica mea. Avea pe atunci 12 ani, era mai dolofana si cu aplombul copiilor s-a catarat într-un copac la vreo 2 metri jumatate înaltime. Inevitabil, la o miscare gresita, a cazut din copac, impactul fiind în picioare, astfel încât ambele glezne au absorbit impactul cazaturii. A urmat o suferinta atroce, initial am crezut ca si-a rupt ambele picioare, dar vazând ca a putut fi adusa pe picioare, acasa, de prietenii ei (îngroziti de situatie), am început sa o examinez cu blândete. Avea o entorsa severa a ambelor glezne.

Arnica - Remediul  homeopatic  nr. 1Am început sa-i dau imediat Arnica CH 200, la 2 ore interval, de vreo 4-5 ori în prima zi, pe lânga celelalte masuri locale de reconfortare. Am continuat cu Arnica CH 200 de 3-4 ori pe zi în urmatoarea saptamâna. Spre uimirea tuturor, desi durerea a persistat înca 4-5 zile, destul de intensa,  nu a aparut nici o echimoza, tumefierea s-a restras în câteva zile si dupa o saptamâna putea merge destul de binisor. A fost unul dintre cele mai urâte cazuri de entorsa pe care le-am vazut si am fost cu totii umiti de efectul remediului.

Arnica, remediul traumatismelor

De atunci am tot folosit Arnica în urmari ale traumatismelor, le-am învatat pe mamici sa o foloseasca în toate cucuiele, vânataile si ranile copiilor mici. Atât remediul Arnica CH 9, cât si local Arnica Oil-Plantextrakt sau Gel cu Arnica-Plantextrakt sunt de nepretuit pentru o mama cu copii.
Dar Arnica ma ajuta si în alte situatii.

Arnica, remediu  adjuvant în interventii chirurgicale

De exemplu, la pacientii care urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala. Arnica poate fi administrata pre-operator, câteva zile si post-operator, 1-2 saptamâni, cel mai frecvent ArnicaCH30, 3 granule de 2-3 ori pe zi. Principala sa actiune este anti-traumatica, cicatrizanta, întareste peretele vascular si previne hemoragiile sau le opreste pe cele existente. Toti pacientii care folosesc Arnica îmi spun cât de repede se vindeca, cum nu apar complicatii, nici supuratii sau sângerari si cum cicatricile post-operatorii arata bine.

O pacienta care a folosit Arnica pentru o cezariana pe un uter fibromatos, o situatie dificila si riscanta a mentionat cât de uimit a fost ginecologul de buna reactie a organismului. Sângerarea nu a fost mare, operatia a decurs foarte usor, ca orice interventie banala si pacienta s-a vindecat mult mai repede decât alte persoane operate în aceeasi zi.

Arnica, în pregatirea nasterii

O alta utilizare importanta a remediului este pentru pregatirea nasterii si apoi dupa nastere, pentru revenirea rapida a femeii. Cu 1-2 saptamâni înainte de nastere (dupa alti autori, cu o luna înainte de nastere), se poate administra Arnica în dilutie variabila (CH7, CH9, CH15 sau CH30), o data sau de doua ori pe zi, functie de fiecare caz, zilnic, pâna în ziua nasterii. Dupa nastere, Arnica poate fi adminstrata de 2-3 ori pe zi, pentru revenirea rapida, pentru atenuarea efectului efortului travaliului asupra femeii, pentru mentinerea nivelului energiei fizice a persoanei la un nivel acceptabil.

Arnica în stomatologie

Si extractia unei masele sau interventiile stomatologice sunt mici interventii chirurgicale. În aceste situatii Arnica ajuta pentru preventia tumefierii post-interventie, pentru reducerea sângerarii si cicatrizarea rapida a ranii. În unele cazuri, fara complicatii, ne ajuta sa nu mai folosim la pacienti antibioticele administrate preventiv dupa interventia stomatologica. Arnica CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, ajuta recuperarea rapida a pacientului.

Arnica, ca remediu anti-gripal

Arnica montana m-a ajutat enorm anul trecut în timpul unei epidemii de viroza respiratorie, în care simptomele principale erau o stare de oboseala si epuizare intensa, cu tuse uscata intensa, ca de tuse convulsiva, ziua si noaptea, febra moderata si dureri musculare în tot corpul, cu senzatia ca patul era prea tare. Pacientii aproape ca nu mai aveau chef de nimic, se simteau epuizati, nu raspundeau la remediile obisnuite (încercasem cu Eupatorium, Bryonia si alte remedii) si aparea o senzatie de disperare atât la medic, cât si la pacienti. Pe aceste considerente si revazând simptomele oamenilor, am administrat ArnicaCH 30, 3 granule de 3 ori pe zi, la câteva dintre cazuri. Si spre marea mea bucurie, recuperarea tuturor a fost extrem de rapida.

Arnica, pentru prevenirea febrei musculare

Arnica este utila si în situatia în care, dupa o perioada de pauza, cineva face miscare fizica intensa: fie un sportiv care dupa o pauza reîncepe antrenamentele, fie orice persoana care începe sa mearga la sala de gimnastica sau pur si simplu face o miscare fizica (curatenie în casa, etc) intensa, dupa o mai mare pauza. Atunci apare starea de "febra musculara", cu senzatie de dureri musculare, accentuate la cea mai mica miscare, cu senzatia ca patul este prea tare, cu oboseala intensa si nevoia de a sta nemiscat. ArnicaCH9 sau CH30 administrata preventiv poate diminua foarte mult aceasta reactie, sau administrata curativ poate reduce intervalul de timp în care persista simptomele dureroase.

Arnica, remediu de suprasolicitare

Dar Arnica îmi este extrem de utila si mie, ca medic homeopat, mai ales în perioadele mai aglomerate, când la presiunea indusa de pacienti se adauga pregatirea unui seminar sau curs, ori alte angajamente. Atunci senzatia de oboseala, atât fizica cât si mentala se accentueaza si organismul are nevoie de un întaritor. Iar Arnica îsi face de fiecare data efectul, fie în dilutia  CH 200, o data pe zi, câteva zile, fie atunci când suprasolicitarea este accentuata, dar perioada de odihna este mai departe în timp Arnica M, o data pe zi, câteva zile. Arnica îmi este utila pentru perioadele de oboseala mentala si fizica, cu pierderea interesului pentru munca, când dispare încrederea în propriile puteri, încât te temi ca ai putea prescrie ceva gresit pacientilor. În aceste situatii, remediul vindeca atât senzatia de oboseala, cât si dificultatile de memorie si concentrare.

Arnica, remediu de acomodare la schimbarea de fus orar

Pentru cei care calatoresc peste mai multe fuse orare, senzatia de oboseala si se dificultate de adaptare este suparatoare si greu de tratat. Arnica CH 30, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile, ajuta foarte mult la ajustarea si acomodarea cu aceasta suprasolicitare a întregii energii a organismului.

 

 

dr.Sorina Soescu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie